Sekwon-Do (50+)

Sekwon-Do (Senioren Taekwon-Do 50+)

Afbeeldingsresultaat voor sekwondo

Volgens neurologisch wetenschappelijk onderzoek van neuroloog Prof. dr. Jan Lodder is het dynamisch aspect in de Sekwon-Do (Senioren Taekwon-Do) patronen en oefeningen juist voor ouderen zeer belangrijk voor het handhaven van balans en het ontwikkelen van die coördinatie, lenigheid, evenwicht en coördinatie.

In het leven van alle dag kunnen ongelukken voorkomen worden omdat veel ongelukken bij ouderen plaatsvinden wanneer men in beweging is. Men loopt een trap op (dynamische beweging), iemand roept wat en dan gaat het mis. Sekwon-Do is een goed programma om als valpreventie een bijdrage te leveren aan het verminderen van ongelukken! Zijn conclusie is dat Sekwon-Do voor Senioren plussers een van de beste programma’s is om mentaal en fysiek in balans te blijven!

De inspirerende en effectieve lessen Sekwon-Do richten zich meer op senioren plussers van boven de 50. Tijdens de lessen wordt met name de nadruk gelegd op mentale/fysieke oefeningen op het gebied van lenigheid, balans, coördinatie en de patroontraining (Tuls) met de aanvals- en verdedigingstechnieken tegen denkbeeldige aanvallers (dus geen blessures). Er zijn honderden aanvals- en verdedigingstechnieken verwerkt in de Tuls en de technieken in combinatie met de juiste ademtechniek trainen zowel de diverse spiergroepen als de organen van het lichaam!

Sekwon-Do kan tot op zeer hoge leeftijd worden beoefend en het is voor een deel te vergelijken met het Chinese Tai Chi. Tai-Chi daarentegen legt wat meer de nadruk op de statische en het Sekwon-Do legt wat meer de nadruk op oefeningen van dynamische aard welke wat meer de coördinatie en balans traint in dynamisch bewegende situaties .

Uiteraard is het mogelijk om Sekwon-Do te combineren met een gezondheidswandeling in de natuur (zie de betreffende webpagina!)