Master Hennie Thijssen

In mijn geboortestad Nijmegen begon ik in 1969 al op jonge leeftijd als hobby met het beoefenen van het ITF Taekwon-Do. Vanaf die periode werkte ik met mijn clubgenoten mede aan het bekendmaken van de kunst Taekwon-Do welke in die tijd nog vrij onbekend was. Kort erna was dat ook samen met Ton Titselaar, lid van de WTF stijl club Chong Do Kwan, later Yoo-Sin. Ton heb ik ook in de Gemeentelijke sportraad en bij de Basisopleiding Sport en Recreatie-Sportleider van de Gemeente Nijmegen leren kennen.

Na het behalen van de zwarte band (1e Dan, 1975) vervulde ik In de tweede helft van de jaren 70 bij mijn club Taekyon in Nijmegen tevens taken uit als medebestuurslid en assistent leraar en werd ik ook medebestuurslid van het districtsbestuur Midden Nederland van de toenmalige landelijke Taekwon-Do organisatie NTA. Mijn leraar Karel van Orsouw beëindigde zijn activiteiten in Nijmegen en ik werd eindverantwoordelijk voor de vereniging. Met onder andere mijn assistenten Bart Beck en de gebroeders Erwin, Ramon en Chris Freni runde ik tot 1982 de vereniging. In die periode werd ik ook Life-time member van de Internationale Taekwon-Do Federatie ITF waarvan de grondlegger van het Taekwon-Do, Generaal Choi Hong Hi de president was.

Na het behalen van de 2e Dan, (1979) volgde ik in het begin van de 80-er jaren via mijn overkoepelende Nederlandse Taekwon-Do Associatie NTA met een aantal Leraren van de Taekwon-Do Bond Nederland (TBN) de geïntegreerde Rijkserkende opleiding tot Taekwon-Do leraar en erna de opleiding tot Hoofdleraar. De stijl van het WTF is een full-contact sportvariant van het semi-contact ITF Taekwon-Do als kunstvorm/sport welke door de grondlegger Generaal Choi Hong Hi is geïntroduceerd als Kunstvorm (Martial Art-Sport) en is ca 17 jaar na de introductie van het ITF Taekwon-Do ontstaan

In 1983 ben ik verhuist van Nijmegen naar Houten, dit omdat ik als docent in het Utrechtse beroepsonderwijs ging werken. Vanaf dat jaar heb ik tot 2017 in Houten mijn clublessen verzorgd en heb ik volgens de voorgeschreven trainingsjaren en wachttijden mijn andere Dangraden behaald tot Master. Sinds 2017 zijn de CLUBLESSEN overgenomen door mijn assistenten Arie Prins, Dominic Matthews en Gregorius Bekkers in Schalkwijk en heet de vereniging Taekwon-Do Academie Utrecht, een onderdeel van Taekwon-Do Academie Gelderland (TAG). Vanaf 2017 geef in mijn Privé Dojang in de Utrechtse Heuvelrug (Doorn) LESSEN, WORKSHOPS en MASTERCLASSES OP MAAT. Deze activiteiten richten zich met name op het geven van lessen en trainingen op het gebied Taekwon-Do, Sekwon-Do, personal training, coaching, gezondheidswandelingen en maatwerkactiviteiten voor diverse doelgroepen. Dit met als doel de mentaal-fysieke conditie, weerbaarheid, veiligheid en/of persoonlijke effectiviteit te optimaliseren.

Binnen de NTA vervulde ik decennia lang tot aan 2010 ook diverse andere taken als voorzitter/docent van de commissie opleidingen. Deze commissie verzorgde (lange tijd op sportcentrum Papendal) de opleidingen van Taekwon-Do assistent-leraar t/m hoofdleraar. Voor deze activiteiten heb ik in 2002 de onderscheiding als ‘Lid van Verdienste’ mogen ontvangen. Binnen de NTA was ik tevens lid van de onderzoekscommissie op het gebied van normen, waarden en integriteit.

In het jaar voor 2010 zijn er enkele verschillende inzichten ontstaan betreffende de te voeren koers binnen de NTA en daarbij heb ik samen met een aantal collega leraren en een groot deel van de oude NTA leden de keuze gemaakt om als Stichting ITF Royal Dutch verder te gaan met de ITF van Grandmaster Choi, de zoon van de grondlegger. Er zijn diverse ITF Taekwon-Do stromingen in de Wereld/Nederland met eigen regeltjes en exameneisen en niet altijd duidelijk voor de leek! Ook binnen de ITF Royal Dutch houden we ons bezig met de lerarenopleiding. We willen als bestuur immers dat leraren welke aangesloten zijn bij de Stichting op een pedagogisch didactische verantwoorde wijze hun lessen verzorgen binnen hun club of vereniging.

Tijdens de ITF Taekwon-Do Wereldkampioenschappen in Argentinië (2018, Buenos Aires) heb ik de grote eer gehad om van de zoon van de grondlegger van het Taekwon-Do en President van de ITF Wereldorganisatie, Grandmaster Choi JUNG Hwa, de Medal of Honor te mogen ontvangen vanwege mijn jarenlange inzet voor het Taekwon-Do.

In 2019 heb ik bij Taekwon-Do Academie Gelderland (TAG) samen met de twee Nederlandse Taekwon-Do pioniers van de eerste generatie een erelidmaatschap mogen ontvangen. De heren Van Breemen en Jansen hebbenvanaf het eerste uur rond 1965 in Nederland een opleiding tot leraar gevolgd hebben bij de Koreaanse Pionier Grandmaster Park Jong Soo benoemd tot Erelid. Willem Jansen en Paul van Beersum, beide sportleraren in het onderwijs zijn de hoofdleraren van TAG en hun heb ik vanaf jonge leeftijd jarenlang mogen begeleiden van assistent- leraar tot hoofdleraar. Ze zijn tevens auteurs van vier unieke Taekwon-Do boeken in de reeks ‘Taekwon-Do, De weg naar succes’ waarbij van het eerste deel op korte termijn één geheel nieuwe druk verwacht wordt in het Nederlands en Engels!

In het ITF Taekwon-Do zoals Gen. Choi Hong Hi dat voor ogen had staat niet alleen het eigen maken van een goede conditie en zelfverdedigingstechnieken centraal maar ook de doelstellingen integriteit,  wederzijds respect, doorzettingsvermogen alsmede persoonlijke ontwikkeling. Met andere woorden hoe je als mens een betere bijdrage aan een betere wereld! Daarom gebruik ik tijdens mijn trainingen mijn kennis en ervaring welke ik na mijn LTS opleiding in deeltijd heb opgedaan in mijn opleidingen in het MBO, HBO en aan de Universiteit van Amsterdam (onderwijskundige/docent psychologie) en post doctoraal (strategisch opleiden in organisaties).

Ook volg ik met regelmaat in binnen- en buitenland diverse trainingen en seminars bij Masters en Grandmasters om mijn kennis en ervaring te optimaliseren en weer over te dragen (o.a. bij Grandmaster Choi JUNG Hwa, Grandmasters Nicholls, Parm Rai, Robert Wheatley, etc.

Ik hoop u graag te ontmoeten in een van mijn trainingen. Neem vrijblijvend contact met me op bij vragen om om eens te kijken of een van de trainingen of een mix van ingrediënten bij u past. Ze worden allemaal aangepast aan het conditieniveau en de leeftijd!

Groet/TaeKwon,

Drs. Hennie Thijssen M.A., Taekwon-Do Master, 7e Dan, Rijkserkend Taekwon-Do Hoofdleraar.