Over mij

Op de achtergrond rechts de grondlegger van het Taekwon-Do Gen. Choi Hong Hi (1914-2002) en links zijn zoon, Grootmeester Choi Jung Hwa. Beide van de Internationale Taekwon-Do Federatie (ITF Choi Jung Hwa) waarbij ik ben aangesloten en door gediplomeerd als Master, International Umpire A en Qualified International Instructor.

In mijn geboortestad Nijmegen ging ik in 1968 vanuit interesse de Taekwon-Do vereniging Taekyon bezoeken en in 1969 begon ik al op jonge leeftijd als hobby met een van de mooiste kunsten op het gebied van zelfverdediging, het ITF Taekwon-Do.

In verband met ook mijn interesse voor sport en recreatie van heb ik via de Gemeentelijke sportraad samen met Ton Titselaar van de toenmalige Taekwon-Do vereniging Yoo-Sin (WTF Taekwon-Do) een algemene basisopleiding sport gevolgd en erna de Rijkserkende opleiding Sport en Recreatie-Sportleider.

Na het behalen van de zwarte band (1e Dan) ITF Taekwon-Do vervulde ik in de tweede helft van de jaren ’70 bij mijn club Taekyon in Nijmegen tevens taken uit als hoofdleraar van de club als opvolger van mijn leraar Karel van Orsouw en later als clubbestuurder en lid van het hoofdbestuur van de overkoepelende organisatie in Nederland.

Voor mijn opleidingsactiviteiten binnen de commissie Lerarenopleidingen heb ik in 2002 van de toenmalige overkoepelende organisatie NTA de onderscheiding als ‘Lid van Verdienste’ mogen ontvangen.

Na het behalen van de opleiding Assistent Taekwon-Do leraar volgde ik in het begin van de 80-er jaren met een aantal WTF Taekwon-Do leraren van de Taekwon-Do Bond Nederland (TBN) bij het Ministerie de geïntegreerde Rijkserkende opleiding tot Taekwon-Do Leraar en erna de opleiding tot Taekwon-do Hoofdleraar. 

In 1983 ben ik vanwege mijn werkzaamheden in het onderwijs als docent, coach en onderwijskundige verhuist en van 1983 tot 2017 heb ik clublessen verzorgd aan jong en oud in mijn vereniging, Thijssen Taekwon-Do Academie, in Houten. Vanaf 2017 geef ik in mijn Home Dojang ook privelessen op maat.

Bij de Internationale Taekwon-Do Federatie ITF van Gen. Choi Hong Hi en later bij zijn zoon Grootmeester Choi Jung Hwa heb ik volgens de voorgeschreven trainingsjaren mijn Dangraden behaald tot Master 7e Dan (zeven jaar trainingstijd vanaf 6e Dan), het Internationale A scheidsrechterslicentie en mijn Internationale ITF Instructors diploma.

In Nederland zijn er meerdere ITF organisaties met verschillende eisen voor bijvoorbeeld Dangraden en opleidingen en dat is nogal eens verwarrend voor de leek! Zo is bijvoorbeeld de ITF-RD lerarenopleiding van Taekwon-Do leraar (assistent, leraar en hoofdleraar) als enige erkend door de ITF Choi Jung Hwa.

Sinds 2010 ben ik tevens voorzitter van de Stichting ITF-RD, de overkoepelende Stichting in Nederland voor het ITF Taekwon-Do. De Stichting heeft de eerste contacten met de ITF van Grootmeester Choi Jung Hwa.

Als voorzitter van de stichting ITF-RD en Taekwon-Do hoofdleraar heb ik veel mooie momenten met mijn medebestuursleden mogen creëren voor onze leden/donateurs. In de wereld heb ik ook de eer gehad om veel mooie hoogtepunten te mogen meemaken op seminars en op Europesche en Wereldkampioenschappen en vele Masters en Grandmasters te leren kennen. Enkele hoogtepunten waren o.a. ook de WK in Korea (waar ik ook Mental Coach was van het Nationale Taekwon-Do WK team), Napels, Moldavie, Brighton en Buenos Aires.

In Buenos Aires heb ik en enkele andere Masters en Grandmasters uit de Wereld de grote eer gehad om van de Internationale Taekwon-Do Federatie (ITF Choi Jung Hwa) de Medal of Honor te mogen ontvangen (enige in Nederland).

Medal of Honor, Buenos Aires 2018

Uiteraard ook de ontmoeting enkele jaren geleden in Canada met de weduwe van de grondlegger van het Taekwon-Do, mevrouw Choi, tijdens een speciale herinnering van de grondlegger was een bijzonder moment.

Canada 2018, tijdens een speciale viering met de weduwe van de grondlegger van het Taekwon-Do, Gen. Choi Hong Hi, zijn zoon GM Choi Jung Hwa en medebestuursleden van ITF-RD, de overkoepelende ITF organisatie in Nederland.

In verband met mijn interesse voor de gezondheid van senioren en de ouder wordende mens heb ik een opleiding Bewegingsdeskundige Senioren sport gevolgd en de 3e Dan behaald in het Kenko Kempo Karate / VITOK (Vitale Senioren en Ouderen door Krijgskunst). Deze kunst is ontwikkeld door wetenschapper en Grootmeester Erich Ries op basis van divers onderzoek en moet beschouwd worden als een bewegingskunst voor gezondheid zonder wedstrijden en bestaat uit Martial Arts oefeningen, QiGong en Tai Chi.

Wat betreft het KKKO ben ik ook aangesloten en lid van het hoofdbestuur bij de KKKO moederorganisatie in Duitsland en lid van de Nederlandse Federatie van Krijgskunsten welke het KKKO in Nederland ook erkend. Mijn eerste twee Danexamens heb ik behaald in Duitsland bij grootmeester Erich Ries en Prof. emer. Dr. Johanna van Bronswijk. Mijn 3e Dan in Nederland bij de hierboven vermelde personen. Zie ook de pagina Kenko Kempo Karate elders op deze website!

Mijn doel is de mentaal-fysieke conditie, gezondheid, weerbaarheid, veiligheid en/of persoonlijke effectiviteit te optimaliseren van jong en oud! In mijn lessen staat daarom niet alleen het eigen maken van een goede conditie, weerbaarheid en/of zelfverdedigingstechniek centraal maar ook de doelstellingen integriteit,  wederzijds respect, doorzettingsvermogen en persoonlijke ontwikkeling. Met andere woorden elementen die op je werk, prive en op school van pas komen en die je als mens gelukkig maken!

Mijn kennis, praktijkervaring en empathisch vermogen welke ik heb opgedaan in de het bedrijfsleven, het onderwijs, de sportwereld en in mijn opleidingen (LBO, MBO, HBO en de Universiteit) komen samen in mijn lessen en hierbij goed van pas!

Ik hoop u nog eens te ontmoeten bij een van mijn lessen, workshops of trainingen!!

Groet/Tae Kwon

Master Hennie Thijssen