Master Hennie Thijssen, 8e Dan ITF Taekwon-Do

Master Hennie Thijssen, uw leraar en personal trainer/coach

In zijn Nederlandse geboortestad Nijmegen ging hij in 1968 vanuit interesse de Taekwon-Do vereniging Taekyon bezoeken en in 1969 begon ie al op jonge leeftijd bij zijn 1e leraar Karel van Orsouw met een van de mooiste en effectiefste zelfverdedigingskunsten op het gebied van zelfverdediging, het ITF Taekwon-Do. In verband met ook zijn interesse voor lesgeven, sport en recreatie heeft ie via de Gemeentelijke sportraad samen met Ton Titselaar van de toenmalige Taekwon-Do vereniging Yoo-Sin (WTF -TBN Taekwon-Do) een algemene basisopleiding sport gevolgd en erna de Rijkserkende opleiding Sport en Recreatie-Sportleider.

Na het behalen van zijn 1e en 2e Dan ITF Taekwon-Do vervulde hij in de tweede helft van de jaren ’70 bij zijn club Taekyon in Nijmegen na enkele jaren te hebben geassisteerd tevens taken uit als leraar en hoofdleraar als opvolger van zijn Taekwon-Do leraar Karel van Orsouw en later ook als clubbestuurder en lid van het hoofdbestuur van de sinds 2010 niet meer bestaande overkoepelende Nederlandse Taekwon-Do Associatie.

In 2010 is er een nieuwe Nationale overkoepelende stichting opgericht die de belangen van de donateurs/Taekwon-Do beoefenaren behartigd (Stichting ITF-RD). Deze stichting waar Master Hennie Thijssen voorzitter van is bestaat geheel uitvrijwilligers. De stichting is aangesloten bij de Internationale Taekwon-Do Federatie ITF Choi Jung Hwa, de langst bestaande ITF organisatie in de wereld! Grandmaster Choi Jung Hwa is de zoon van de grondlegger van het ITF Taekwon-Do. In de wereld waaronder Nederland bestaan er vele ITF organisaties en dat leidt vaak tot verwarring, exameneisen, kwalificaties, stijlverandering en verbastering van de mooie kunst Taekwon-Do!

Alle kennis komt rechtstreeks uit de bron en wordt door Master Hennie Thijssen gedeeld in zijn lessen en trainingen. Verbastering van de technieken zoals vaak gebeurd en verkeerde interpretaties wordt hierdoor voorkomen!

Voor zijn opleidingsactiviteiten binnen de commissie NTA Lerarenopleidingen als voorzitter/docent heeft hij na enkele tientallen jaren in 2002 de oorkonde als ‘Lid van Verdienste’ mogen ontvangen. De oudere generaties NTA Taekwondoïn en nu huidige hoofdleraren/Masters van de diverse Taekwon-Do scholen/bonden in Nederland hebben bij Hennie Thijssen de opleiding gevolgd tot assistent-leraar, leraar en/of hoofdleraar. Vakken die hij gedoceerd heeft waren o.a. Biomechanica, Accomodatieleer/Hygiëne, psychologie en didactiek.

Na het behalen van de opleiding Assistent Taekwon-Do leraar volgde hij in het begin van de 80-er jaren met een aantal WTF Taekwon-Do leraren van de Taekwon-Do Bond Nederland (TBN) bij het Ministerie ook de geïntegreerde Rijkserkende opleiding tot Taekwon-Do Leraar en erna de opleiding tot Taekwon-Do Hoofdleraar. In 1983 is hij vanwege zijn werkzaamheden in het onderwijs als onderwijskundige, docent en coach verhuist naar Houten en heeft daar als oprichter van zijn vereniging Taekyon en later de Thijssen Taekwon-Do Academie diverse clublessen verzorgd aan jong en oud. Vanaf 2007 woont hij in Doorn.

Hennie Thijssen ca 20 jaar geleden

Hennie Thijssen werkt als erelid nauw samen met Taekwon-Do Academie Gelderland, een bloeiende vereniging met trainingen in Schalkwijk, Elst (GLD) en Bemmel. Sabum Willem Jansen (6e Dan), van beroep sportdocent in het onderwijs is daar de hoofdleraar. Hij heeft bij Hennie Thijssen diverse lerarenopleidingen gevolgd, van assistent leraar tot hoofdleraar. Samen met Sabum Paul van Beersum heeft hij als auteur 4 unieke Taekwon-Do boeken uitgegeven met als titel ‘Taekwon-Do, de weg naar succes’ (vier Nederlandse en een Engelse uitgave). Wilt u meer kennis over ITF Taekwon-Do dan zijn de boeken met ieder ca 700 foto’s zeer aan te raden.

Bij de Internationale Taekwon-Do Federatie ITF van de grondlegger Gen. Choi Hong Hi en later bij zijn zoon Grootmeester Choi Jung Hwa heeft Hennie zijn Dangraden behaald tot Master 8e Dan, de Internationale A scheidsrechterslicentie en zijn Internationale ITF Instructors diploma welke om de paar jaar geupdated moet worden middels Internationale Instructor Courses bij de ITF. Naast diverse andere seminars is hij met andere Masters en TaekwondoÏn regelmaat bij Grandmaster Nicholls (secretaris-general van de Internationale Taekwon-Do Federatie ITF) bij de training voor 4e Dangraad en hoger in Londen.

Foto’s boven van de training 4e Dan en hoger in Londen o.l.v. GM Nicholls. Master Nicholls is de secretaris generaal van de ITF en staat rechtstreeks in contact met de ITF president GM Choi Jung Hwa, zoon van de grondlegger van het Taekwon-Do. Boven foto met de andere Masters, Foto beneden groepsfoto met de deelnemers van de training.

Foto’s beneden van de training 4e Dan en hoger in londen o.l.v. GM Nicholls op 16 september 2023. Na de training heeft Hennie Thijssen zijn examen voor 8e Dan gedaan voor een commissie van 7 ITF Masters/Senior Masters. Onderste foto de uitslag van het examen.

Als Leraar en voorzitter van de stichting ITF-RD en de commissie lerarenopleidingen heeft Hennie veel mooie momenten met zijn medebestuursleden mogen meemaken en creëren voor de ITF-RF leden/donateurs. Ook in de wereld heeft hij de eer gehad om veel mooie hoogtepunten te mogen meemaken op seminars en Europese- en Wereldkampioenschappen. Daarbij heeft hij vele Taekwon-Do Masters en Grandmasters en die van andere stijlen mogen ontmoeten, leren kennen en kennis kunnen delen dat ten goede komt aan zijn studenten hier in Nederland (Amsterdam, Korea, Londen, Dortmund, Toronto, Napels, Brussel, Moldavie, Polen, Brighton, Buenos Aires, etc.).

Een van zijn hoogtepunten als voorzitter van de stichting ITF-RD en een eer was het begeleiden van de zoon van de grondlegger van het Taekwon-Do Gen. Choi Hong Hi, Grootmeester Choi Jung Hwa tijdens de ITF Choi Jung Hwa Wereldkampioenschappen Taekwon-Do in Amsterdam (2022)

Hennie Thijssen samen met GM Choi Jung Hwa en Sabum Willem Jansen (medebestuurslid Stichting ITF-RD) tijdens de WK in Amsterdam (2022)

Daarnaast heeft hij in Buenos Aires in 2018 de grote eer gehad om van de Internationale Taekwon-Do Federatie uit handen van GM Choi Jung Hwa, als eerste in Nederland de Medal of Honor mogen ontvangen.

Medal of Honor, Buenos Aires 2018

Uiteraard ook de ontmoeting in Canada in 2018 met de weduwe van de grondlegger van het Taekwon-Do, mevrouw Choi, tijdens een speciale herinnering van de grondlegger was voor hem een bijzonder moment.

Canada 2018, tijdens een speciale viering met de weduwe van de grondlegger van het Taekwon-Do, Gen. Choi Hong Hi, zijn zoon GM Choi Jung Hwa en medebestuursleden van ITF-RD, de overkoepelende ITF organisatie in Nederland.

In verband met zijn interesse voor de gezondheid en het welzijn van senioren en de ouder wordende mens (dus ook ouder wordende Martial Arts beoefenaren!) heeft hij op basis van zijn meer dan 50 jaar praktijkervaring het actieve programma ‘Senior Taekwon-Do’ ontwikkeld en geeft hij aan ouderen (dus ook de ouder wordende Martial Arts beoefenaar!) lessen Kenko Kempo Karate / VITOK (zie betreffende pagina). Doel: Streven naar meer levensgeluk middels veilige en vertrouwde lessen die de mentale en fysieke conditie, zelfredzaamheid en veiligheid van ouderen tot op hoge leeftijd bevorderen. Hieronder het Kenko Kempo Karate embleem.

Zijn kennis, praktijkervaring en empathisch vermogen welke hij heeft opgedaan in de het bedrijfsleven, het onderwijs, de sportwereld en na zijn LBO opleiding in het MBO, HBO (Pedagogische Technische Hogeschool) , Universiteit (Universiteit van Amsterdam) en in uiteraard zijn sportopleidingen komen hierbij goed van pas en hoopt hij te verwerken in zijn lessen!

 • Onderwijskundige / Docent psychologie
 • Master Taekwon-Do (8e Dan). Gediplomeerd door Choi Jung Hwa, president ITF en zoon van de grondlegger van het Taekwon-Do, Gen. Choi Hong Hi.
 • Rijkserkend Taekwon-Do leraar (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport)
 • Qualified International Instructor ITF (Internationale Taekwon-Do Federatie ITF Choi Jung Hwa)
 • International Umpire A, ITF
 • Medal of Honor, Internationale Taekwon-Do Federatie, Buenos Aires 2018
 • Mental coach Taekwon-Do team ITF-RD, WK’s Korea (2010), WK Brighton (2016) en Buenos Aires (2018) en diverse Europesche kampioenschappen
 • Voorzitter Stichting ITF-RD (overkoepelende ITF organisatie in Nederland van ITF Grandmaster Choi Jung Hwa)
 • Commissielid Nationaal Dangraadcollege ITF-RD (hiervoor tot 2010 bij de NTA)
 • Voorzitter / Docent Commissie Taekwon-Do lerarenopleidingen Stichting ITF-RD (Vanaf 2010). Bij de Nederlandse Taekwon-Do Associatie van 1985 – 2010. De oudere generaties NTA Taekwondoïn en nu huidige hoofdleraren/Masters van de diverse Taekwon-Do scholen/bonden in Nederland hebben bij Hennie Thijssen de opleiding gevolgd tot assistent-leraar, leraar en hoofdleraar. Vakken die hij gedoceerd heeft waren o.a. Biomechanica, Accomodatieleer/Hygiëne, psychologie en didactiek. Hij ontving daarvoor bij de oude niet meer bestaande organisatie NTA waar hij 41 jaar lid van is geweest op 13 oktober 2002 een Oorkonde ‘Lid van verdienste’
 • Tevens erkend leraar / 4e Dangraadhouder Kenko Kempo Karate / VITOK. Behaald bij de grondlegger van het Kenko Kempo Karate Erich Ries en Prof. emirata Dr. Annelies van Bronswijk. Zie hiervoor mijn website die binnenkort online gaat! KKKO/VITOK is een gezondheidskunst met elementen uit de Martial Arts waaronder Qigong en Tai Chi. Het doel is het welzijn en de veiligheid / gezondheid van senioren en de ouder wordende mens en/of Martial Arts beoefenaren te bevorderen
 • Bestuurslid Stichting VITOK en aangesloten bij de KKKO moederorganisatie in Duitsland
 • Aangesloten bij de Nederlandse Culturele Sportstichting NCS welke gerelateerd is aan NOC*NSF
 • Licentie Leraar / Coach van de Nederlandse Federatie voor Krijgskunsten NFK
 • Rijkserkend Recreatiesportleider
 • Bewegingsdeskundige Seniorensport
 • Praktijkervaring met alle doelgroepen en leeftijden sinds 1969