Hennie Thijssen

Medal of Honor, Buenos Aires 2018

In mijn geboortestad Nijmegen begon ik in 1969 al op jonge leeftijd als hobby met het beoefenen van het ITF Taekwon-Do. In verband met mijn interesse in sport en recreatie en het lesgeven aan zowel jong als oud heb ik via de Gemeentelijke sportraad als ITF Takwondoin samen met Ton Titselaar van de toenmalige TBN Taekwon-Do club Yoo-Sin een algemene basisopleiding sport gevolgd en erna de Rijkserkende opleiding Sport en Recreatie-Sportleider. 

Na het behalen van de zwarte band (1e Dan) ITF Taekwon-Do vervulde ik in de tweede helft van de jaren ’70 bij mijn club Taekyon in Nijmegen tevens taken uit als medebestuurslid, assistent leraar en later hoofdleraar van de club. Erna ben ik jarenlang als bestuurder en als lid van de opleidingscommissie en het Nationale Dangraadcollege bij de NTA (Nederlandse Taekwon-Do Associatie) actief geweest. Na het behalen van de opleiding Assistent Taekwon-Do leraar volgde ik in het begin van de 80-er jaren via de NTA met een aantal WTF Taekwon-Do leraren van de Taekwon-Do Bond Nederland (TBN) de geïntegreerde Rijkserkende opleiding tot Taekwon-Do Leraar en erna de opleiding tot Taekwon-do Hoofdleraar. 

Voor mijn opleidingsactiviteiten binnen de commissie Lerarenopleidingen heb ik in 2002 van de NTA de onderscheiding als ‘Lid van Verdienste’ mogen ontvangen. Binnen deze bond was ik tevens lid van de onderzoekscommissie op het gebied van normen, waarden en integriteit. Bij de NTA en Internationale Taekwon-Do Federatie ITF van Gen. Choi Hong Hi en later zijn zoon Grootmeester Choi Hong Hi heb ik volgens de voorgeschreven trainingsjaren en wachttijden mijn Dangraden behaald tot Master 7e Dan en de Internationale A scheidsrechterslicentie.

Door mijn verhuizing van Nijmegen naar Houten vanwege mijn werkzaamheden in het onderwijs heb ik van 1983 tot 2017 mijn mooie kunst als hobby in Houten in mijn TTA (Thijssen Taekwon-Do Academie) clublessen verzorgd aan jong en oud.

Vanaf 2007 begeleid ik in mijn ‘Home Dojang’ ook zowel beginnende als (ver)gevorderde beoefenaars van het Taekwon-Do bij hun examens, waaronder die van de overkoepelende Taekwon-Do organisatie in Nederland ITF-RD en de Taekwon-Do club waar ik erelid van ben (Taekwon-Do Academie Gelderland/Taekwon-Do Academie Utrecht). Deze club verzorgen lessen in Schalkwijk, Arnhem, Bemmel en Elst (Gld). Deze club staat onder leiding van Sabum Willem Jansen (6e Dan) en Paul van Beersum (6e Dan). Beide heren heb ik via de opleidingscommissies van de NTA en ITF-RD opgeleid van Taekwon-Do assistent leraar tot hoofdleraar. Ze zijn beide voor hun beroep sportleraar in het onderwijs en hebben inmiddels een reeks van vier prachtige Taekwon-Do boeken uitgegeven (Taekwon-Do, de weg naar succes).

Binnen de Stichting ITF-RD houdt ik me bezig met een verantwoorde lerarenopleiding en als lid van de Nationale Dangraden commissie ook met de Dangraadexamens welke op Nationaal niveau worden afgenomen. We willen als bestuur immers dat instructeurs en leraren welke aangesloten zijn bij de stichting op een pedagogisch didactische verantwoorde wijze met een goede technische kennis hun lessen verzorgen binnen hun club of vereniging.

Sinds 2010 ben ik als vrijwilliger voorzitter van Stichting ITF-RD, de overkoepelende Taekwon-Do organisatie in Nederland. Ook hierdoor heb ik veel mooie momenten met mijn medebestuursleden mogen creëren voor onze leden/donateurs. In de wereld heb ik hierdoor de eer gehad om veel mooie hoogtepunten te mogen meemaken op seminars en op Europesche- en Wereldkampioenschappen. Enkele hoogtepunten waren o.a. de WK in Korea (waar ik ook Mental Coach was van het Nationale WK team) en in Napels en Buenos Aires. Daarnaast ook de ontmoeting met mevrouw Choi in Canada, de weduwe van de grondlegger van het Taekwon-Do, enkele jaren geleden tijdens een speciale herinnering van de grondlegger van het Taekwon-Do-Do, Gen. Choi Hong Hi die helaas in 2002 overleden is! 

Tijdens de ITF Taekwon-Do Wereldkampioenschappen in Argentinië (2018, Buenos Aires) heb ik en enkele andere Masters en Grandmasters uit de Wereld de grote eer gehad om van de zoon van de grondlegger van het Taekwon-Do en President van de ITF Wereldorganisatie, Grandmaster Choi Jung Hwa, de Medal of Honor te mogen ontvangen (enige in Nederland) vanwege o.a. mijn jarenlange inzet voor het Taekwon-Do.

Vanaf 2017 geef ik ook diverse andere Masterclasses, workshops en trainingen (zie elders op deze site) en heb ik tevens een Dangraad/leraarschap behaald in het Kenko Kempo Karate. In deze kunst zijn naast de oefeningen/technieken uit de Martial Arts ook onderdelen verwerkt uit het Qi-Gong en Tai-Chi. Gezondheid, plezier en zelfredzaamheid voor 35 tot 105 jarigen staat centraal! Mijn examen heb ik gedaan in Duitsland bij de grondlegger ervan, wetenschapper en grootmeester Erich Ries en bij Prof. emer. Dr. Johanna van Bronswijk.

Mijn doel is de mentaal-fysieke conditie, gezondheid, weerbaarheid, veiligheid en/of persoonlijke effectiviteit te optimaliseren van jong en oud! In mijn lessen staat daarom niet alleen het eigen maken van een goede conditie, weerbaarheid en/of zelfverdedigingstechniek centraal maar ook de doelstellingen integriteit,  wederzijds respect, doorzettingsvermogen en persoonlijke ontwikkeling. Met andere woorden hoe je als mens zowel gelukkig kan worden alsmede een betere bijdrage kan leveren aan een betere wereld!

Mijn kennis en ervaring welke ik heb opgedaan in de het bedrijfsleven, het onderwijs, de sportwereld en in mijn opleidingen die ik allemaal in de avonduren heb afgerond (MBO, HBO en Universitaire opleidingen waaronder docentenopleiding/onderwijskunde/docent psychologie) komen hierbij goed van pas!

Ik hoop u nog eens te ontmoeten bij een van mijn lessen , workshops of trainingen!!

Groet/Tae Kwon

Master Hennie Thijssen 7e Dan

Rijkserkend Taekwon-Do leraar